Szkoda eko jabłek
- Szczegóły
- Niebanalna Mama
- Kategoria: Niemowlak poznaje smaki
Dostała duuużo swojskich jabłek, ma pewność, że niczym nie były pryskane. Pomyślała, że może coś z nich wyczarować na zimę, dla swojego szkraba. Nie są wstanie ich zjeść, szkoda więc żeby się zmarnowały. Próbowała kiedyś przecieru jabłkowo-bananowego domowej roboty, który nie zawierał cukru. Pomyślała, że może zrobić coś podobnego. Deserki popularnych na rynku firm są całkowicie przetarte na papkę, a ona chciała, by ich konsystencja była grudkowata. Jej bejbikowi kiedyś w końcu urosną zęby (przynajmniej powinny). Obrała więc kilkanaście jabłek, pokroiła w kostkę i wrzuciła do wielkiego gara. Jabłka były bardzo twarde, dlatego prażyły się kilka godzin. Kiedy zmiękły dodała kilka dojrzałych, słodkich bananów i jeszcze dłuższą chwilę (pod przykryciem) gotowała całość, mieszając, co jakiś czas. Gorącą masę włożyła do wyparzonych słoiczków po koncentracie pomidorowym, zakręciła, a słoiki zagotowała. Pierwszym razem użyła słoiczków po obiadkach i deserkach dla niemowląt i to był błąd - nie poleca tej opcji, bo słoiczek ciężko zamknąć, a nawet zamknięty podczas gotowania potrafi się otworzyć. Drugim razem, nauczona doświadczeniem, użyła innych małych słoiczków.
Sezon na dynię
- Szczegóły
- Niebanalna Mama
- Kategoria: Niemowlak poznaje smaki
W związku z tym, że jest teraz sezon na dynię, szkoda nie wykorzystać takiej okazji. Jej bejbikowi bardzo smakują potrawy z dyni, dlaczego więc nie użyć jej do deserku? Pomysł podrzuciła jej mama M., nie można tu mówić o przepisie, bo wykonanie to raczej banał. Za namową mamy M. wycięła więc kawałek dyni, uparowała go i zmiksowała. Do tego dodała starte jabłko. Mama M. dodała jeszcze sok jabłkowy, ale ona nie musiała, bo jej jabłka były słodkie i soczyste. Deser wyszedł pyszny, smakował nie tylko szkrabowi, ale i jego mamie.
Racuszki
- Szczegóły
- Niebanalna Mama
- Kategoria: Niemowlak poznaje smaki
Swojemu synkowi robi racuszki, ale nie tradycyjne, z wkrojonym lub startym surowym jabłkiem, a z musem bananowo-jabłkowym. Na początku przygotowuje mus jabłkowy:
- jabłka kroi w kostkę lub trze na tarce
- podsmaża na patelni
- jak zrobią się miękkie dodaje banana
- smaży jeszcze chwilę, do momentu, aż owoce zmiękną
- studzi mus.
Teraz kolej na ciasto na racuszki: 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka. Wszystkie składniki wymieszała i dodała ostygnięty mus. Pyszne :-)
Eko kisiel?
- Szczegóły
- Niebanalna Mama
- Kategoria: Niemowlak poznaje smaki
Nie macie pomysłów na deserek dla szkraba? a może eko kisiel? wystarczy w małym garneczku doprowadzić do wrzenia sok bobofrut. Wydawało jej się, że taki o smaku marchewkowym nie będzie dobrym rozwiązaniem, jednak się myliła. Wybierzcie smak soczku, który najbardziej odpowiada dziecku. Następnie dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej trzeba połączyć z około 100 ml wody... Rozpuszczoną w wodzie mąkę wlewamy do garnka z gotującym się bobofrutem cały czas mieszając. Po chwili wyłączamy palnik, dalej mieszając.. już za chwilę będzie można zjeść pyszny, zdrowy kisiel :-)